- Rusland heeft de belastinginkomsten uit de belangrijke energiesector in maart weten te verdubbelen, dankzij de stijging van de olieprijs.
- De belastinginkomsten zijn gekoppeld aan de prijs van Russische Oeral-olie, die flink duurder is geworden.
- Ondanks westerse sancties weet Rusland nog veel inkomsten te halen uit de verkoop van olie en gas.
- Lees ook: Financieel isolement raakt de economie van Rusland: buitenlandse reserves aanhouden in Chinese yuan is een van de weinige opties
De belastinginkomsten van Rusland uit de energiesector zijn in maart met 90 procent gestegen ten opzichte van dezelfde maand een jaar geleden. Dat heeft alles te maken met de sterke stijging van olieprijzen, meldt persbureau Bloomberg.
In maart bedroegen de olie- en gasinkomsten van de Russische staat meer dan 1.300 miljard roebel, bijna het dubbele van de 688 miljard roebel die in maart 2023 naar de staatskas vloeide. De stijging van de belastinginkomsten werd vooral veroorzaakt door belastingen op ruwe olie en olieproducten, aldus Bloomberg.
De Russische oliebelasting is gebaseerd op de prijs van ruwe olie uit de Oeral. In maart bedroeg de gemiddelde prijs van Oeral-olie 68,34 dollar per vat, een aanzienlijke stijging ten opzichte van 47,85 dollar een jaar geleden.
De Russische belastinginkomsten van maart vielen ook op vanwege het feit dat het een van de vier maanden is waarin Rusland oliebelastingen int, aldus Bloomberg.
Rusland weet westerse sancties op export olie effectief te omzeilen
In de eerste maanden van dit jaar is Rusland westerse sancties op zijn energie-export blijven omzeilen door zich te richten op de Aziatische markten en door te opereren met een vloot van schaduwtankers. Dit zijn olietankers die Russische olie vervoeren, maar die niet geregistreerd staan en zonder westerse verzekeringscontracten werken. Dat maakt ze lastig te volgen voor westerse autoriteiten.
De westerse beperkingen zijn niet voldoende geweest om de exportvolumes van Rusland af te remmen. Volgens Bloomberg stegen de verschepingen van Russische olie in de laatste week van maart tot het hoogste niveau van 2024.
In het eerste kwartaal lag de export van Russische ruwe olie per schip net boven de limiet van 300.000 vaten per dag die Rusland zichzelf heeft opgelegd, als onderdeel van een strategie van de OPEC-landen en hun bondgenoten om te voorkomen dat de olieprijzen dalen.
Begin dit jaar hebben de VS en andere westerse landen strengere sancties opgelegd aan Rusland, waardoor de vraag naar Russische energieproducten kan verschuiven.
India is sinds 2022 bijvoorbeeld een belangrijke afnemer van Russische ruwe olie, maar dat land is nu begonnen met het weigeren van een aantal ladingen uit het land. Dat komt doordat westerse sancties tegen individuele schepen de vrachtkosten hebben opgedreven, waardoor de korting die Moskou kan bieden op zijn olie is afgenomen.